Belangrijke veranderingen ontwikkeling phpBB

Nieuws van en over phpBB(.nl) Afbeelding Afbeelding
Plaats reactie
Jim
Beheerder
Beheerder
Berichten: 3898
Lid geworden op: 21 feb 2007, 14:53
Locatie: Groningen
Contacteer:

Belangrijke veranderingen ontwikkeling phpBB

Bericht door Jim » 30 jul 2009, 20:22

We hebben deze mededeling van phpBB.com hieronder vertaald.

We zijn erg verheugd om enkele geplande verbeteringen in het ontwikkelingsproces en releasecyclus van phpBB aan te kondigen. Deze veranderingen zijn een direct resultaat van ervaringen die wij in het verleden hebben opgedaan met de ontwikkeling van phpBB 2.0.x en 3.0.x, en zullen impact hebben op de richting die we met de ontwikkeling opgaan, release strategie en de versienummering.

Na twee erg goede jaren van phpBB 3.0.x en grote plannen voor 3.2.x, lopen we weer tegen de problemen aan die we ook hadden bij de ontwikkeling van 3.0.x. In een poging om de community van een steviger uitgangspunt te voorzien hebben we veel gediscussieerd en zijn we het eens geworden over de volgende veranderingen:

phpBB 3.0.6

phpBB 3.0.6 zal gewoon uitgebracht worden zoals eerder aangekondigd is.

Versienummering

Op dit moment gebruiken we een oude versie van de Linux kernel versienummering, waarvan wij geloven dat het niet meer geschikt is voor phpBB. We zullen een eigen systeem gaan gebruiken, dat speciaal voor phpBB gemaakt is en georiënteerd naar een meer gecontroleerd release schema.

We zullen het X.Y.Z schema blijven gebruiken, waarbij het eerste getal de hoofdversie aangeeft, het tweede getal de functiereleases, en het laatste getal zal zijn voor onderhoudsreleases. In tegenstelling tot hoe het hiervoor was, zullen even en oneven getallen niet meer aangeven hoe belangrijk een release is, dus gewoon opeenvolgende getallen (0, 1, 2, 3 enz.) zullen gebruikt worden.

Hier zijn enkele voorbeelden:
  • phpBB 3.0.x (huidige stabiele branch)
  • phpBB 3.1.x (eerste functierelease van de stabiele branch, dezelfde architectuur als 3.0.x)
  • phpBB 3.1.1 (eerste onderhoudsrelease in de 3.1.x branch)
  • phpBB 3.2.x (functierelease van 3.1.x branch, die branch word op dat moment de stabiele branch)
  • phpBB 3.x.0 (verdere functiereleases, nog steeds gebaseerd op de architectuur van phpBB 3.0.0)
  • phpBB 4.0.0 (compleet nieuwe software met nieuwe architectuur)
Release strategie

We gaan proberen op elk moment 2 ondersteunde branches te hebben; een stabiele branch (momenteel 3.0.x) en een functiebranch (de geplande 3.1.x). Stabiele branches zullen ondersteunt blijven tot ongeveer 6-9 maanden na de release van de functie-branch. Exacte data zal ruim van te voren worden aangekondigd om ervoor te zorgen dat ook MOD en stijlauteurs de releases bij kunnen houden en de releases van hun eigen pakketten er op tijd op aan te kunnen passen.

Elke functie-release zal een kleine lijst van grootte nieuwe functies bevatten, en meerdere nieuwe wat kleinere functies, terwijl de onderhoudsreleases zich enkel op het fixen van bugs zullen concentreren. Geplande functies zullen publiekelijk gemeld worden door middel van het maken van een kleine roadmap met het toevoegen van enkele kleine functies, mocht dat nodig zijn. De gehele architectuur zal zo goed mogelijk worden onderhouden bij de feature-branches, om zeker te zijn van maximale comptabiliteit voor MODs en stijlen, en om ervoor te zorgen dat het updaten vanuit een stabiele branch gemakkelijk blijft.

We zullen onderhoudsreleases blijven uitbrengen voor de stabiele branch tijdens de periode dat deze nog ondersteunt is, met de laatste releases ongeveer een maand voor het einde van de support voor die branch. Mocht het echt nodig zijn, zullen er ook nog patches worden uitgebracht voor kritieke veiligheidslekken wanneer de ondersteuning van de branch eigenlijk al verlopen is.

Deze release strategie zal ervoor zorgen dat gebruikers niet jaren hoeven te wachten totdat er eindelijk eens een nieuwe functie toegevoegd zal worden, die eerst eigenlijk pas in een grootte release zal worden toegevoegd (X.0.0). Nodige of veel gevraagde functies zullen worden toegevoegd aan een functie-release en daardoor dus veel sneller beschikbaar zijn. Dit staat ons toe op ons gemak te werken aan phpBB4 zonder dat de community de hele tijd druk op een uitoefent omdat ze wachten op de nieuwe functies.

phpBB Ascraeus

phpBB Ascraeus, eerst phpBB 3.2.x, zal nu uitgebracht worden onder de nieuwe versienummering als 3.1.x. We gaan proberen alsnog de meeste van de geplande nieuwe functies mee te leveren, en daarom zal 3.1.x de codenaam Ascraeus behouden.

Patches voor externe bibliotheken

We hebben ook een strategie bedacht voor het patchen van beveiligingslekken die zich voordoen in externe bibliotheken die worden gebruikt in de phpBB software.

Wanneer er zich een situatie voordoet dat er een kritiek veiligheidslek zit in een externe bibliotheek tussen de phpBB releases in, zullen we een "pl" versie maken van de vorige onderhoudsrelease. Bijvoorbeeld, wanneer er een veiligheidslek is gevonden in 3.1.1, dan zal de versie waarin deze gefixed is 3.1.1-pl1 heten, in plaats van 3.1.2. Alle bugs die dus al gefixed zijn voor 3.1.2 zullen niet worden meegenomen in 3.1.1-pl1.

De huidige stabiele branch, phpBB 3.0.x, maakt geen gebruik van externe bibliotheken.

Het bijhouden van twee versies

Om twee compleet verschillende versies te kunnen bijhouden (phpBB3 en phpBB4), zullen we ook de structuur van het Development Team een beetje gaan aanpassen. Developers zullen nu worden toegewezen aan hun eigen "voorkeursversie", hoewel ze nog wel aan beide versies kunnen werken. Dit zal resulteren in twee losse groepen, beide grotendeels verantwoordelijk voor hun eigen versie. Elke groep zal een eigen "Releasemanager" toegewezen krijgen, die verantwoordelijk is voor het coördineren van de groep en het uitbrengen van de releases van die versie. Releasemanagers zullen aangestuurd worden door de Development teamleider, hoewel er meer vrijheid word gegeven aan het individuele ontwikkelingsproces. De Development Teamleider zal verantwoordelijk blijven voor het toezien van het gehele proces and zorgen dat de ontwikkeling in lijn blijft met onze filosofie over phpBB.

Effecten op de andere teams

Omdat de veranderingen van hierboven effect zullen hebben op bijna alle teamleden, zullen de individuele teams hun plannen aankondigen op de blog van phpBB.com.

Discussies

Deze beslissingen zijn natuurlijk niet zomaar genomen, maar zijn resultaten van vele discussies binnen het team. Wij geloven en hopen dat de plannen die we hierboven beschreven hebben zullen leiden tot een beter en sterker phpBB. Hoewel het begrijpelijk is als je een andere mening hebt over de bediscussieerde onderwerpen dan wij, vragen we iedereen om de genomen beslissingen te respecteren, en ons het voordeel van de twijfel te geven als je ergens niet zeker over bent.

We nodigen je uit om te discussiëren wat deze veranderingen voor jou als beheerder, moderator, MOD/Stijl auteur en/of gebruiker betekenen.

Bedankt,
Het phpBB Team
Jim Mossing Holsteyn - Beheerder
Documentatie | Algemene voorwaarden | Wiki

Heb je suggesties over het verbeteren van phpBB.nl of andere site-gerelateerde vragen? Stuur me een PB!

Jim
Beheerder
Beheerder
Berichten: 3898
Lid geworden op: 21 feb 2007, 14:53
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Belangrijke veranderingen ontwikkeling phpBB

Bericht door Jim » 30 jul 2009, 20:25

Dit onderwerp kan hier gediscussieerd worden: viewtopic.php?f=52&t=51179
Jim Mossing Holsteyn - Beheerder
Documentatie | Algemene voorwaarden | Wiki

Heb je suggesties over het verbeteren van phpBB.nl of andere site-gerelateerde vragen? Stuur me een PB!

Plaats reactie