Plannen voor phpBB 3.0.6

Nieuws van en over phpBB(.nl) Afbeelding Afbeelding
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Derky
Berichten: 4465
Lid geworden op: 07 apr 2005, 16:24
Locatie: Nederland
Contacteer:

Plannen voor phpBB 3.0.6

Bericht door Derky » 10 jun 2009, 15:54

Ik heb het blogbericht van phpBB.com hieronder vertaald.

Hier zijn we dan, phpBB 3.0.5 is uitgebracht en het werk aan phpBB 3.0.6 is begonnen. In de vorige versies hebben we ons alleen geconcentreerd op het oplossen van fouten en het toevoegen van kleine functies. Deze keer, zal phpBB 3.0.6 een “functie” release worden, bepakt met talloze nieuwe, coole, verbazende, adembenemende... ehh, gewoon nieuwe functies. ;) We zullen je nu vertellen welke nieuwe functies er gepland zijn voor 3.0.6 en waar Stijl en MOD auteurs op moeten letten.

Nieuwe CAPTCHA plug-ins (Visuele-bevestiging)
nieuwe_opties_captcha.jpg
We introduceren nieuwe CAPTCHA plug-ins, een backported functie van Ascraeus om beheerders de CAPTCHA van hun eigen voorkeur te laten kiezen. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om de beheerder meer opties te geven; één van deze is reCaptcha. MOD auteurs krijgen ook de mogelijkheid om hun oplossing in deze functie te verwerken, bijvoorbeeld met een Vraag & Antwoord CAPTCHA.

Deze nieuwe functie heeft twee directe gevolgen. De eerste is dat stijl auteurs hun stijl dienen bij te werken, om de wijzigingen in prosilver en subsilver2 door te voeren en de nieuwe opties te laten werken.
Het phpBB.com Styles Team zal de stijl auteurs zo goed mogelijk assisteren. Het tweede is dat MOD auteurs hun CAPTCHA oplossingen moeten aanpassen om dit te laten werken met de nieuwe plug-in structuur. Het phpBB.com MOD Team zal de MOD auteurs zo goed mogelijk assisteren. We zullen ook op tijd instructies publiceren voor beide, hoe stijlen en MODs bijgewerkt moeten worden.

ATOM Feeds
atom_feed.jpg
We zullen ATOM Feeds toevoegen aan phpBB. Dit is een veelgevraagde functie en we denken dat het tijd is om deze toe te voegen. ;) Het kan Feeds publiceren van forums, onderwerpen, per forum, per onderwerp en nieuws (voor mededelingen bijvoorbeeld). Er zal geen authenticatie ondersteuning zijn voor privéforums. (tenminste, dit is niet gepland)

Voor RSS MOD auteurs betekent dit, dat je moet controleren of je MODs nog wel goed werken met deze nieuwe functie en dat ze niet elkaar belemmeren. We hebben gekozen voor een algemene benaming om compatibiliteitsproblemen te omzeilen. phpBB zal feed.php gebruiken en heeft geen template voor de feed (het genereren gebeurd alleen in dit ene bestand).

Cache/ACM plug-ins
We zullen vier nieuwe cache plug-ins introduceren + één voor helemaal geen cache. De plug-in voor helemaal geen cache is gevraagd door sommige van onze leden welke de phpBB software draaien in een load-balanced omgeving. Om hun te ondersteunen en alle anderen (vooral high volume installations, grote forums en gedistribueerde setups), hebben we ook het bestandsgebaseerde cache systeem aangepast. Deze module gebruikt nu een verbeterd formaat. In combinatie met het gebruik van andere bestandssysteem functies, vraagt deze aanpak stukken minder harde schijf capaciteit (disk I/O).
Voor extra beveiliging krijgen deze bestanden nu een PHP header om informatielekken te voorkomen van browser welke naar de cache map gaan.

De nieuwe optionele beschikbare methodes zijn:
XCache - http://xcache.lighttpd.net/
APC - http://pecl.php.net/package/APC
eAccelerator - http://eaccelerator.net/
Memcache - http://php.net/memcache

Groepspermissies uitsluiten voor groepsleider
Een veelvoorkomende instelling de laatste tijd is dat er speciale groepen zijn aangemaakt met de permissies NOOIT. Beheerders voegen lastige gebruikers toe aan deze groepen, om ze bepaalde functionaliteiten van het forum te ontnemen. Op dit moment worden zulke groepen alleen beheerd door een beheerder, omdat de NOOIT permissies ook gelden voor de groepsleider. Je wilt deze permissies natuurlijk niet toewijzen aan de groepsleider, deze moet alleen de lidmaatschappen van deze groep beheren.

Daarom zal phpBB 3.0.6 een nieuwe groepsgebaseerde instelling krijgen (welke niet is aan te passen door de groepsleiders zelf) om de groepspermissies niet te laten gelden voor de groepsleiders.

Groepsbeheer aanpassingen voor berichtenwachtrij (en overige)
Een nieuwe functie zal zijn het definiëren van een minimum aantal berichten welke de gebruiker moet hebben, voordat deze privéberichten kan sturen. Over de details hiervan wordt nog gediscussieerd, maar globaal gezegd willen we de berichtenwachtrij en alle andere 'ontneem functies' aan een “nieuwe geregistreerde gebruikers” groep koppelen. Nieuwe gebruikers zullen dan automatisch in deze groep worden geplaatst en als ze een X aantal berichten hebben bereikt, worden ze weer uit deze groep verwijderd. De beheerder kan op basis van deze groep van allerlei permissies ontnemen voor nieuwe gebruikers (0-poster), bijvoorbeeld (maar niet gelimiteerd tot) bekijken van gebruikersprofielen, versturen van PB's, e-mails versturen, bepaalde forums bekijken, etc.

Met deze functie hopen we de beheerders meer vrijheid te geven om bepaalde beperkingen en limieten nog beter te regelen op hun forum, afhankelijk van hun publiek.

PB antwoord/Beantwoord iedereen
Omdat gebruikers snel verward raken met de standaard 'Beantwoord iedereen' functie, zullen we de methodes scheiden om de gebruiker te laten beslissen welke methode hij wil gebruiken... alleen antwoorden op de verzender of antwoorden op alle ontvangers van de PB.

Pagina's voor smilies en berichticonen
We zullen pagina navigatie introduceren voor de smilies en berichticonen pagina's. We zullen wellicht ook een hard limiet instellen op het aantal smilies, omdat te veel smilies het forum onwerkbaar kunnen maken. (verbruiken te veel resources)

Quick Reply (Snel antwoord)
Ja echt… Q U I C K R E P L Y. Voor de meeste een veelgevraagde functie maar voor de teamleden vaak een ongevraagde functie. ;) Eigenlijk denk ik dat dit een beetje te ver is gegaan. De eindgebruikers vragen niet “Wat vindt het ontwikkelteam hiervan”. Nee, ze nemen aan dat we automatisch tegen dit idee zijn. Natuurlijk denken we dat het toevoegen van een Quick Reply niets bijdraagt aan serieuze discussies, maar niet iedereen wil serieuze discussies. ;) Sommigen willen graag zelfs reacties als "bedankt!", "lol" en "ja, idd".

Nou, we zullen Quick Reply toevoegen als een optie. Dit zal een forumspecifieke instelling zijn, gekoppeld aan de "Kan antwoorden op onderwerpen" permissie. Het zal alleen verschijnen in bestaande onderwerpen en niet worden gebruikt voor het starten nieuwe onderwerpen. De optie zal standaard uit staan voor nieuwe forums. De Quick Reply implementatie zal een kaal tekstvak worden zonder knoppen, opties en smilies. Hiervoor is de huidige post pagina - de Quick Reply functie zou gebruikt moeten worden door mensen die weten hoe je BBcode moet gebruiken en die weten hoe je een bericht goed opmaakt.

Mogelijkheid om in logs te zoeken
Een ding waar we naar kijken is de mogelijkheid om fatsoenlijk te kunnen zoeken binnen logs. We hadden dit onlangs zelf nodig -en ik denk dat dit soms best handig kan zijn. We moeten nog wel bedenken hoe we dit gaan implementeren - en dit zou ook best eens de eerste stap kunnen zijn voor een doorzoekbaar beheerderspaneel (welke op onze agenda staat sinds Londonvasion), maar op dit moment is het alleen nog maar een idee dat we hadden.

Overige dingen
phpBB 3.0.6 zal natuurlijk weer enkele fouten oplossen. We proberen ook om zo snel mogelijk een eerste RC uit te brengen (we schatten ongeveer 2-3 maanden). We introduceren waarschijnlijk ook nog wat kleine functies welke je misschien ook wel mag. ;)

Gebruikersavatar
Derky
Berichten: 4465
Lid geworden op: 07 apr 2005, 16:24
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Plannen voor phpBB 3.0.6

Bericht door Derky » 10 jun 2009, 16:50

En, wat vind je ervan? Het discussie onderwerp kan je hier vinden ;)

phpBB Discussie • Plannen voor phpBB 3.0.6

Plaats reactie