phpBB's Olympus op weg naar phpBB3

Nieuws van en over phpBB(.nl) Afbeelding Afbeelding
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Stef
Berichten: 9080
Lid geworden op: 04 jun 2003, 20:47

phpBB's Olympus op weg naar phpBB3

Bericht door Stef » 17 jun 2006, 22:58

phpBB's Olympus op weg naar phpBB3

Voor diegene die zaten te wachten de volgende versie van phpBB3, hij is er dan phpBB3 BETA 5 is zojuist vrijgegeven. Zoals de aankondiging beschrijft is dit de laatste bèta die we van phpBB3 kunnen verwachten hierna krijgen we dus eindelijk de Release Candidate. Wat weer een hoop leuks met zich meebrengt. Niettemin is de vijfde beta iets om even goed naar te kijken.

Hoewel we heel dichtbij zijn, betekent dit niet dat we phpBB3 "live" kunnen gaan gebruiken, hiervoor is de kans op grote bugs nog te groot. Wat je wel kunt doen is alvast alles uit testen.

Wat is phpBB3?
phpBB3 is de opvolger van phpBB2, de volgende grote stap van de forumsoftware phpBB. Waarin phpBB2 te kort schiet maakt phpBB3 alles goed. Met flinke veranderingen als een uitgebreid permissie systeem, subforums, meldingsysteem en veel meer. De complete lijst vind je hier.

Testversies
Voordat phpBB3 helemaal uitgebracht kan worden, geeft men testversies vrij, deze worden onderverdeeld in BETA en Release Candidates. BETA is om te testen voor diegene die er bekend mee zijn. En de Release Candidates krijg je als hij bijna klaar is en eigenlijk door iedereen gebruikt mag worden.

Sinds 17 juli 2006 zitten we in het BETA-stadium, dat betekent voor de gebruikers die erg bekend zijn met phpBB en dus weten hoe het technisch in elkaar zit. Zij geven de makers van phpBB feedback en melden fouten in het script.

Doordat er nog zeker fouten in kunnen zitten wordt het afgeraden deze dan ook zelf te gebruiken. Er kunnen veiligheidsfouten zitten en de kans is groot dat je straks niet naar de volgende versie kan upgraden.

Sinds BETA 5 is er aangekondigt dat de volgende versie ons in een nieuw stadium brengt namelijk de "Release Candidates". Het is dan een mogelijke "final" versie Er kunnen enkele verbeteringen en foutjes opgelost worden. Maar er zijn dan naar alle waarschijnlijkheid geen grote veranderingen meer.

phpBB 2.0.22 naar phpBB 3.0.B5
Inprincipe zou je nu kunnen convteren naar phpBB3 beta 5, hoewel de converter enkel is bijgesloten om te testen. Hiervoor is dus geen support, mocht je dit toch doen is dit ook geheel op eigen risico.

Zelf gebruiken en hulp
Omdat de phpBB Groep het afraad om het live te gebruiken en er zelf minimale ondersteuning voor te geven. Hebben we besloten hiermee ook te wachten. Wij geven geen technische ondersteuning aan phpBB3 forums. Enkel willen we het testen wel aanmoedigen voor niet technische vragen kun je hier terecht.

Eisen voor het gebruik van phpBB3
phpBB3 hoewel het erg toegankelijk is toch enkele eisen waaraan je moet voldoen om het te kunnen testen.
 • Een webserver of webhosting onder elk besturingssysteem dat PHP ondersteund.
 • Een SQL database systeem, als..
  • MySQL 3.23 of daarboven (MySQLi ondersteund)
  • PostgreSQL 7.3+
  • SQLite 2.8.2+
  • Firebird 2.0+
  • MS SQL Server 2000 of daarboven (direct of via ODBC)
  • Oracle
 • PHP 4.3.3 of daarboven met ondersteuning voor het database systeem dat je wilt gebruiken.
 • Deze optionele modules zorgen voor extra's bij je phpBB3, niet persé nodig. Toch leuk!
  • zlib Compression support
  • Remote FTP support
  • XML support
  • Imagemagick support
  • GD Support
Wat doet phpBB.nl met phpBB3
Op phpBB.nl geven we vanaf de 1e Release Candidate ondersteuning voor phpBB3, dit zal eerst nog via één forum gebeuren. Zodra phpBB.nl klaar is voor phpBB3 zullen we dit vanzelf uitbreiden.

Nederlandse vertaling
Het vertaalteam van phpBB.nl is druk bezig met het vertalen van phpBB3 echter houden wij onze vertaling nog even 'in' om dubbele exemplaren te voorkomen. Zelf hoef je dus niet te gaan vertalen, dat doet uiteraard phpBB.nl voor je. Ook hebben wij voldoende leden aanmelden hiervoor is dus niet nodig.

Meer informatie...
:arrow: phpBB.com Development sectie Voor informatie en de laatste download.
:arrow: Area51 Om phpBB3 live te zien draaien!
:arrow: phpBB.com Support Voor support van phpBB3
:arrow: phpBB.nl's phpBB3 topic
Laatst gewijzigd door Stef op 20 mei 2007, 17:11, 9 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Stef
Berichten: 9080
Lid geworden op: 04 jun 2003, 20:47

Bericht door Stef » 12 aug 2006, 22:55

Woohoe, Beta 2 is vrijgekomen BETA2

Op weg naar phpBB3 zijn we aan beland bij de 2e beta. Acyd Burn heeft hem zojuist aangekondigd.

Door de vele bugfixes (+/- 267) en de grote veranderingen in de database en code optimalisatie (BBCode systeem, verbeteren van de zoek functie ) is er geen manier om te updaten van beta 1 naar beta 2.

Nog altijd zijn er nog geen convert of upgrade manier, "live" draaien wordt ook niet aangeraden. Zo ook achtten wij een speciaal support forum niet nodig.

Je kunt hem hier via phpBB.nl downloaden.
Laatst gewijzigd door Stef op 13 dec 2006, 20:52, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Stef
Berichten: 9080
Lid geworden op: 04 jun 2003, 20:47

Bericht door Stef » 12 nov 2006, 22:20

Niet verwacht en toch gekomen! BETA3

Acyd Burn is blij ons te wijzen op de nieuwe BETA. Namelijk BETA3. Weer een stapje dichterbij de final versie. Niet heel gewoon is dat men een nieuwe functie heeft toegevoegt. Namelijk UTF-8 ondersteuning, dat zijn voor ons ongewone tekens die dan toch goed worden weergegeven.

Even voor de duidelijk..
 • Een release datum is niet bekend.
 • Er zijn helaas nog geen upgrade scripts.
 • En er is nog geen ondersteuning op phpBB.nl.

Gebruikersavatar
Stef
Berichten: 9080
Lid geworden op: 04 jun 2003, 20:47

Bericht door Stef » 27 nov 2006, 23:45

En dat is 4! BETA 4

Laat op deze doordeweekse avond brengt de phpBB Group BETA 4 uit. Niet zo heel veel veranderingen. Behalve is er nu een update mogelijkheid voor van BETA 3 naar BETA 4 te gaan. Dus niet voor phpBB2 naar phpBB3, die komt naar alle waarschijnlijkheid bij de eerste Release Candidate. Veel test plezier. :-)

Gebruikersavatar
Stef
Berichten: 9080
Lid geworden op: 04 jun 2003, 20:47

Bericht door Stef » 28 jan 2007, 19:50

Laatste beta! BETA 5

Er heerste al wat spanning dit weekend en eindelijk is hij er dan, nummer 5. Volgens de aankondiging direct de laatste en is de volgende de Release Candidate! Kan het nog mooier? In deze beta zijn er behalve flink wat bugs gefixed ook nog de mogelijkheid om te updaten van BETA 4 naar BETA 5. En de phpBB2 naar phpBB3 converter is aanwezig om te testen!

Wij bieden tot de RC van phpBB3 geen technische support voor phpBB3, de Nederlandse vertaling van phpBB3 zal rond RC1 vrijkomen.

Plaats reactie