phpBB

Wat is phpBB?

phpBB3

phpBB is gratis forumsoftware voor op het internet, waarmee je je eigen "community" kunt starten. Gebruikers hoeven niet tegelijkertijd online te zijn om met elkaar te communiceren. Men laat gewoon een bericht achter waarop een andere gebruiker weer kan reageren. Dit is zeer handig om afspraken te maken, discussies te starten of gewoon te kletsen. phpBB biedt hier een zeer toegankelijk en eenvoudig systeem voor aan.

Het grote voordeel van phpBB is dat het opensource is. Hierdoor ontstaan er verschillende mogelijkheden om phpBB aan te passen en is het beschikbaar in verschillende talen. Het tweede voordeel van phpBB is dat het volledig kosteloos is; phpBB biedt zijn software geheel gratis aan. In de nu al ruim 16 jaar dat de phpBB software bestaat, wordt het door miljoenen mensen gebruikt en is het een begrip op het internet. phpBB wordt ontwikkeld door de phpBB Group, te vinden op phpBB.com.

phpBB kent op dit moment één ondersteunde major versie: phpBB 3.2 "Rhea". Deze is op deze demowebsite geïnstalleerd om uitgebreid te kunnen testen voordat je dit op je eigen website zet. Laat ons ook gerust weten wat je er van vindt!

Korte geschiedenis van phpBB

phpBB1 phpBB startte in 2000 als klein forum project van James Atkinson (theFinn) voor zijn vrouw. Eenmaal uitgekomen werd het bekend op Sourceforge en verschillende mensen - waaronder de eigenaar van phpBB.nl; Bart van Bragt (BartVB) - begonnen te helpen met het meebouwen aan phpBB. Zo werd in december 2000 de eerste uitgave phpBB v1 een feit.

In februari 2001 werd gestart met de bouw van phpBB v2 die uitkwam in April 2002. Dit was de versie waarmee phpBB grote bekendheid verwierf over het hele internet. Het gebruik er van groeide uit tot enorme hoogte. Onder andere door haar enorme gemeenschap van vrijwilligers die zowel ondersteuning boden als stijlen en modificaties maakten werd phpBB een succes in de wereld van de forumsoftware, vele bekende internetforums maken dan ook nog steeds gebruik van phpBB.

phpBB2

De jaren daarop werd er verder gebouwd om phpBB te verbeteren, men begon te werken aan phpBB 2.2. Echter, in deze ontwikkelingsfase realiseerde men zich dat er inmiddels zulke grote veranderingen waren gemaakt dat zij het project hernoemden tot phpBB 3.0 "Olympus", die in December 2007 werd uitgebracht.

Ook deze versie werd breed gedragen onder de gebruikers van de phpBB software vanwege de enorme mogelijkheden tot personalisering en de goede ondersteuning die in meer dan 50 verschillende talen geboden werd, waaronder ook op phpBB.nl.

Het huidige phpBB

De ontwikkeling van een nieuwe versie van phpBB heeft hierna langere tijd op een laag pitje gestaan. Onder de leiding van de nieuwe leider van het ontwikkelaarsteam, Nils Adermann (naderman), werd er gewerkt aan een revolutionair systeem dat de lastige modificaties zou vervangen door extensies. Extensies zijn een set mappen met bestanden die zonder handmatige aanpassingen naar het forum geüpload kunnen worden en dan met een klik op de knop geïnstalleerd zijn. Versie 3.1 "Ascraeus" werd in Oktober 2014 uitgebracht en loste in een keer veel van de modificatie- en updateproblematiek op en maakte het beheren van een forum stukken simpeler.

Op dit moment is phpBB 3.2 "Rhea" de meest recent phpBB versie die beschikbaar is. Deze werd in Januari 2017 door de nieuwe leider van het ontwikkelaarsteam, Marc Alexander, beschikbaar gemaakt. De verschillende modernisaties in phpBB 3.2 zorgden ervoor dat phpBB zich wederom kon meten met de modernste software op het internet, phpBB is hiermee met haar ruim 16 jaar in de business een van de langstlopende en nog steeds erg succesvolle opensource projecten. Dit zal zeker niet het laatste zijn wat je van phpBB zal horen, de ontwikkeling voor phpBB 3.3 "Proteus" is al weer in volle gang. Met de hele phpBB gemeenschap wordt er alles aan gedaan om ook in de toekomst goede forumsoftware te kunnen blijven aanbieden aan forumbeheerders over het hele internet.